www.favv.be       FAVV - ACTIVITEITENVERSLAG 2019
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
A tot Z
FR NL



Microbiologisch contaminanten Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 22.06.2020

Indicator micro-organismen
Bemonsteringsmateriaal
Diervoeders
Levensmiddelen
Meststoffen, bodemverbeterende middelen, teeltsubstraten en zuiveringsslib
Water (niet gebruikt als drank)

Pathogene micro-organismen
Contactmaterialen
Diervoeders
Levensmiddelen
Meststoffen, bodemverbeterende middelen, teeltsubstraten en zuiveringsslib
Water (niet gebruikt als drank)



Elk jaar voert het FAVV meerdere tienduizenden microbiologische analyses uit op monsters uit de hele voedselketen. Zo worden pathogene micro-organismen opgespoord (Salmonella, Campylobacter, STEC- o.a. E. coli O157, O103, O104:H4, O111, O145 en O26), Listeria monocytogenes, Hepatitis A-virus, Norovirus, Cronobacter spp., Vibrio cholereae, Vibrio parahaemolyticus, Yersinia enterocolitica) en indicatororganismen voor de hygiëne (totaal kiemgetal, E. coli, Enterobacteriaceae, gisten en schimmels). Sommige indicatoren zoals coagulase positieve Staphylococcus, Bacillus cereus, Clostridium perfringens en Clostridium botulinum kunnen bij hoge aantallen toxines produceren die humaan pathogeen zijn.

 Microbiologische criteria van toepassing op levensmiddelen van dierlijke oorsprong
Kip besmet met bacteriën, hoe gevaarlijk is dat ?
Rapport Trends and Sources (EN)




Indicator micro-organismen

Indicatororganismen zijn micro-organismen waarvan de aanwezigheid of concentratie samenhangt met de beheersing van de proceshygiëne. Het kunnen indicatoren zijn van een initiële microbiële contaminatie van rauwe producten, van de beheersing van contaminaties na hittebehandeling, van de hygiëne bij het hanteren van levensmiddelen, van de bewaaromstandigheden, ... Voorbeelden zijn Enterobacteriaceae of E. coli voor de opvolging van fecale contaminatie en gisten en schimmels voor de monitoring van contaminatie via de lucht.

Opgelet, hygiënecriteria voor één schakel in de voedselketen kunnen beschouwd worden als een veiligheidscriterium voor een andere schakel in de keten. Bijvoorbeeld, binnen dezelfde keten is Salmonella een proceshygiëne-indicator tijdens het slachten en een veiligheidscriterium voor gehakt vlees.


    Bemonsteringsmateriaal

    Aantal missies Aantal operatoren
    1.471 83

      Aantal monsternemingen Gunstige
    monsternemingen (%)
    Aantal
    maatregelen
    AMR 1.183 100 -
    Campylobacter 513 94,3 1
    E. coli 1.039 99,6 -
    Enterobacteriaceae 150 92,7 -
    Totaal kiemgetal 150 90 1
    Salmonella 1.498 94,1 9
    Totaal 3.322 96,2 10

    Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten
      Aantal
    maatregelen
    PV 4
    Waarschuwingen 1
    Andere 5
    Totaal 10

    Non-conformiteiten
      Aantal monsternemingen Non-conforme parameters
    Swabs 52 Salmonella
    Nekvel 37 Salmonella
    Nekvel 29 Campylobacter
    Swabs 15 Totaal kiemgetal
    Swabs 11 Enterobacteriaceae
    Swabs 4 E. coli


    Diervoeders

    Aantal missies Aantal operatoren
    202 81

      Aantal monsternemingen Gunstige
    monsternemingen (%)
    Aantal
    maatregelen
    Enterobacteriaceae 238 95 11
    Totaal 238 95 11

    Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten
      Aantal
    maatregelen
    PV 4
    Inbeslagnemingen 3
    Waarschuwingen 1
    Andere 3
    Totaal 11

    Non-conformiteiten
      Aantal monsternemingen Non-conforme parameters
    Volledige diervoeders 7 Enterobacteriacea
    Hondenkluiven 4 Enterobacteriacea
    Dierlijke eiwitten NHC 1 Enterobacteriacea


    Levensmiddelen

    WGS – Listeria monocytogenes

    In oktober 2019 werd een terugroepactie georganiseerd van vleesproducten afkomstig van een Nederlands bedrijf. Onderzoek van de Nederlandse autoriteiten had aan het licht gebracht dat 19 zieken in Nederland met listeriose konden gelinkt worden aan met Listeria monocytogenes gecontamineerde producten van dit bedrijf. Er vielen ook 3 overlijdens en een miskraam te betreuren in Nederland. De oorzaak van deze voedseluitbraak kon worden geïdentificeerd dankzij het inzetten van een gesofisticeerde techniek, nl. whole genome sequencing (WGS). Hiermee wordt het DNA van bacteriën gedetailleerd in beeld gebracht. Door het DNA afkomstig van de bacteriën die de ziekte veroorzaakten te vergelijken met DNA afkomstig van bacteriën die voedingsmiddelen hebben gecontamineerd en dit te combineren met de voedselconsumptiegegevens van de patiënten, kon de link tussen de patiënten en de voeding worden gelegd.

    Het inzetten van WGS is niet enkel een middel om uitbraken die reeds aan de gang zijn beter te identificeren, maar de resultaten van deze analyses kunnen ook signaleren dat er mogelijks een listeriaprobleem is in een bedrijf waarvan men zich niet bewust is. Een dergelijk signaal dient de bedrijven in de voedselketen aan te zetten tot verder onderzoek om een eventuele uitbraak te voorkomen. Meer en meer wordt WGS gebruikt bij zowel controles uitgevoerd door officiële instanties als door levensmiddelenbedrijven. WGS is dé weg die we op microbiologisch analytisch vlak moeten inslaan. Ook het FAVV is daarvan overtuigd en heeft, op voorwaarde dat het daarvoor op ad-hocbasis over de nodige middelen beschikt, voorgesteld om WGS op een meer systematische wijze te gebruiken.



    Aantal missies Aantal operatoren
    4.927 3.216

      Aantal monsternemingen Gunstige
    monsternemingen (%)
    Aantal
    maatregelen
    AMR 1.500 100 -
    Clostridium perfringens 178 100 -
    Anaerobe sulfietreducerende Clostridia 49 100 -
    Coliformen 51 94,1 -
    E. coli 5.215 98 26
    Enterobacteriaceae 1.726 93,5 10
    Enterococcen 97 95,9 2
    Totaal kiemgetal 2.112 88,1 55
    Gisten en schimmels 425 97,2 -
    Pseudonomas aeruginosa 81 100 -
    Sporen van sulfiet reducerende anaeroben 44 100 -
    Streptocoques 43 100 -
    Totaal 7.867 94,1 90

    Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten
      Aantal
    maatregelen
    Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een ander bedrijf 55
    Waarschuwingen 14
    PV 2
    Inbeslagnemingen 1
    Andere 18
    Totaal 90

    Non-conformiteiten
      Aantal monsternemingen Non-conforme parameters
    Vlees 133 Totaal kiemgetal
    Kaas 55 Enterobacteriaceae
    Schaaldieren 47 Totaal kiemgetal
    Vleesbereidingen 43 Totaal kiemgetal
    Boter 29 E. coli
    Kaas 22 E. coli
    Vlees 20 E. coli
    Vleesproducten 16 Enterobacteriaceae
    Consumptie-ijs 14 Enterobacteriaceae
    Boter 12 Enterobacteriaceae
    Tweekleppige weekdieren 8 E. coli
    Melk 6 Enterobacteriaceae
    Vleesproducten 6 Gisten en schimmels
    Melk 5 Totaal kiemgetal
    Schaaldieren 5 E. coli
    Vissalade 5 Gisten en schimmels
    Consumptie-ijs 4 Totaal kiemgetal
    Insecten 4 Totaal kiemgetal
    Water 4 E. coli
    Water 4 Enterococcen
    Tofu 3 Totaal kiemgetal
    Vleesbereidingen 3 E. coli
    Warme kant-en-klare maaltijden 3 E. coli
    Water 3 Coliformen
    Yoghurt 3 Enterobacteriaceae
    Bereidingen op basis van rauwe eieren 2 Totaal kiemgetal
    Insecten 2 E. coli
    Kiemgroenten 2 E. coli
    Koude kant-en-klare maaltijden 2 E. coli
    Tempeh 2 Totaal kiemgetal
    Tofu 2 E. coli
    Vegetarische producten 2 Totaal kiemgetal
    Volledige zuigelingenvoeding 2 Enterobacteriaceae
    Water 2 Totaal kiemgetal
    Dranken op basis van melk 1 Enterobacteriaceae
    Karnemelk 1 Enterobacteriaceae
    Kurkuma 1 Totaal kiemgetal
    Opvolgzuigelingenvoeding 1 Enterobacteriaceae
    Producten op basis van insecten 1 Totaal kiemgetal
    Rijst 1 E. coli
    Schaaldierensalade 1 Gisten en schimmels
    Slachtafval 1 Totaal kiemgetal
    Vissen 1 E. coli
    Vleesproducten 1 E. coli
    Vleesproducten 1 Totaal kiemgetal
    Voedingsmiddelen voor medisch gebruik, speciaal bestemd voor zuigelingen 1 Enterobacteriaceae
    Warme kant-en-klare maaltijden 1 Totaal kiemgetal


    Meststoffen, bodemverbeterende middelen, teeltsubstraten en zuiveringsslib

    Aantal missies Aantal operatoren
    37 3

      Aantal monsternemingen Gunstige
    monsternemingen (%)
    Aantal
    maatregelen
    Enterobacteriaceae 54 100 -
    Totaal 540 100 -


    Water (niet gebruikt als drank)

    Aantal missies Aantal operatoren
    141 130

      Aantal monsternemingen Gunstige
    monsternemingen (%)
    Aantal
    maatregelen
    Clostridium perfringens 96 100 -
    Coliformen 34 94,1 2
    E. coli 142 99,3 -
    Enterococcen 55 98,2 2
    Totaal kiemgetal 2 100 -
    Totaal 0 97,2 4

    Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten
      Aantal
    maatregelen
    Waarschuwingen 2
    Andere 2
    Totaal 4

    Non-conformiteiten
      Aantal monsternemingen Non-conforme parameters
    Water gebruikt in bereidingen 2 Coliformen
    Water gebruikt in bereidingen 1 Enterococcen
    Water (niet gebruikt als drank) 1 E. coli




Pathogene micro-organismen

Bij het analyseren van voedingsmiddelen op pathogenen, wordt gefocust op de micro-organismen die ziekte kunnen veroorzaken bij de mens door de consumptie van levensmiddelen die ziekteverwekkers bevatten. Sommige bacteriën produceren toxines waardoor men ziek wordt. Onder de pathogene micro-organismen vallen bacteriën (vb. Listeria monocytogenes, Salmonella, shigatoxineproducerende E. coli (STEC), Yersinia enterocolitica) en virussen (vb. Norovirus, Hepatitis A virus).


    Contactmaterialen

    Aantal missies Aantal operatoren
    3 3

      Aantal monsternemingen Gunstige
    monsternemingen (%)
    Aantal
    maatregelen
    Norovirus 12 100 -
    Totaal 12 100 -


    Diervoeders

    Aantal missies Aantal operatoren
    829 465

      Aantal monsternemingen Gunstige
    monsternemingen (%)
    Aantal
    maatregelen
    Salmonella 922 98,0 19
    Totaal 922 98,0 19

    Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten
      Aantal
    maatregelen
    Inbeslagnemingen 4
    Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een ander bedrijf 3
    Waarschuwingen 1
    PV 1
    Andere 10
    Totaal 19

    Non-conformiteiten
      Aantal monsternemingen Non-conforme parameters
    Dierlijke eiwitten NHC 8 Salmonella
    Producten van landdieren 3 Salmonella
    Granen : producten en bijproducten 2 Salmonella
    Hondenkluiven 2 Salmonella
    Aanvullende diervoeders 1 Salmonella
    Eierprodukten NHC 1 Salmonella
    Volledige diervoeders 1 Salmonella


    Levensmiddelen

    Aantal missies Aantal operatoren
    7.276 4.234

      Aantal monsternemingen Gunstige
    monsternemingen (%)
    Aantal
    maatregelen
    Bacillus cereus 1.300 99,2 -
    Campylobacter 1.864 98,4 2
    Clostridium botulinum 51 100 -
    Cronobacter sakazakii 304 100 -
    Hepatitis A Virus 734 100 -
    Listeria monocytogenes 8.115 99,4 16
    Norovirus 209 98,6 3
    Salmonella 5.402 98,1 7
    Shigella spp 9 100 -
    Staphylococcus 3.299 98,9 8
    STEC 3.378 99,4 2
    Vibrio cholerae 227 100 -
    Vibrio cholerae pathogène 1 100 -
    Vibrio parahaemolyticus 95 100 -
    Humaan pathogene Yersinia enterocolitica 328 99,1 -
    Totaal 13.964 98,2 37

    Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten
      Aantal
    maatregelen
    Waarschuwingen 6
    PV 4
    Inbeslagnemingen 3
    Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een andere operator 1
    Andere 23
    Totaal 37

    Non-conformiteiten
      Aantal monsternemingen Non-conforme parameters
    Vlees 70 Salmonella
    Vlees 27 Campylobacter
    Kaas 24 Staphylococcus
    Vleesproducten 17 Listeria monocytogenes
    Boter 16 Listeria monocytogenes
    Slachtafval 13 Salmonella
    Swabs 11 STEC
    Vleesbereidingen 9 Salmonella
    Kaas 8 Listeria monocytogenes
    Boter 4 Staphylococcus
    Bereidingen op basis van rauwe eieren 3 Staphylococcus
    Swabs 3 Norovirus
    Tweekleppige weekdieren 3 Norovirus
    Vlees 3 STEC
    Vleesproducten 3 Salmonella
    Warme kant-en-klare maaltijden 3 Salmonella
    Groentesap 2 Campylobacter
    Koude kant-en-klare maaltijden 2 Bacillus cereus
    Schaaldieren 2 Staphylococcus
    Schaaldierensalade 2 Listeria monocytogenes
    Swabs 2 Humaan pathogene Yersinia enterocolitica
    Visfilets 2 Listeria monocytogenes
    Vissalade 2 Staphylococcus
    Vleesbereidingen 2 Listeria monocytogenes
    Vleesbereidingen 2 STEC
    Bereidingen op basis van rauwe eieren 1 Salmonella
    Boter 1 STEC
    Kaas 1 STEC
    Komijn 1 Bacillus cereus
    Melk 1 Bacillus cereus
    Melk 1 STEC
    Munt 1 Salmonella
    Paprikapoeder 1 Salmonella
    Rijst 1 Bacillus cereus
    Schaaldieren 1 Salmonella
    Sushi 1 Bacillus cereus
    Sushi 1 Listeria monocytogenes
    Sushi 1 Norovirus
    Vissen 1 Bacillus cereus
    Vissen 1 Listeria monocytogenes
    Vlees 1 Bacillus cereus
    Vleesbereidingen 1 Bacillus cereus
    Vleesbereidingen 1 Campylobacter
    Vleesbereidingen 1 Humaan pathogene Yersinia enterocolitica
    Voedingspasta 1 Bacillus cereus
    Warme kant-en-klare maaltijden 1 Bacillus cereus


    Meststoffen, bodemverbeterende middelen, teeltsubstraten en zuiveringsslib

    Aantal missies Aantal operatoren
    42 4

      Aantal monsternemingen Gunstige
    monsternemingen (%)
    Aantal
    maatregelen
    Salmonella 61 96,7 -
    Totaal 61 96,7 -

    Non-conformiteiten
      Aantal monsternemingen Non-conforme parameters
    Dierlijke eiwitten NHC 2 Salmonella


    Water (niet gebruikt als drank)

    Aantal missies Aantal operatoren
    53 48

      Aantal monsternemingen Gunstige
    monsternemingen (%)
    Aantal
    maatregelen
    Norovirus 2 100 -
    Salmonella 21 100 -
    Staphylococcus 44 100 -
    STEC 20 100 -
    Totaal 87 100 -
   
Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

ONZE SITES : - FAVV Professionelen
- FAVV Consumenten
- De smiley
- Wetenschappelijk Comité
- Foodweb
- FAVV Enquêtes
CONTACT :
- De woordvoerders
- Lokale controle-eenheden (LCE)
- Interne en externe laboratoria
- Het meldpunt voor de consument
- De ombudsdienst voor de operatoren