Voedseltoxi-infecties Afdrukbare versie | Laatst bijgewerkt op
09.06.2021
Voedseltoxi-infecties zijn infecties of intoxicaties die worden veroorzaakt door de consumptie van gecontamineerde voeding of water. Meestal zijn microbiologische contaminaties de oorzaak. We spreken van een collectieve voedseltoxi-infectie (CVTI) wanneer onder dezelfde omstandigheden twee of meer personen gelijkaardige symptomen vertonen waarbij er een (waarschijnlijk) oorzakelijk verband bestaat met eenzelfde voedselbron.
In 2020 werden er 333 CVTI’s gemeld: 1.262 personen waren betrokken, waarvan er 27 gehospitaliseerd werden.
Er waren twee overlijdens, waarbij het ging om oudere mensen. Er kon hierbij geen link met voeding worden aangetoond.
De impact van de coronamaatregelen (sluiting van scholen, telewerk,…) en vooral de sluiting van de horeca en kantines verklaart het lager aantal CVTI’s. De cijfers worden naar jaarlijkse gewoonte ook gerapporteerd aan EFSA (European Food Safety Authority).
Aantal gemelde CVTI’s

In slechts 6 gevallen was er een sterke aanwijzing dat voeding aan de oorzaak lag van de uitbraak. De sterke aanwijzing is gebaseerd op analyse van voedselresten of door het onderzoeken van de zieke personen.
Pathogeen |
Aantal CVTI's |
Aantal
zieken |
Aantal
gehospitali-
seerd |
Aantal overlijdens |
Sterke evidentie van relatie zieke met voeding |
Betrokken voeding bij sterke evidentie |
Bacillus cereus |
2 |
20 |
0 |
|
1 |
Gemengde voeding |
Staphylococcus coagulase + |
1 |
3 |
0 |
0 |
1 |
Gemengde voeding |
Campylobacter |
3 |
10 |
0 |
0 |
0 |
- |
Clostridium perfringens |
1 |
21 |
0 |
0 |
0 |
- |
Clostridium botulinum |
1 |
1 |
1 |
0 |
1 |
Honing |
STEC |
3 |
17 |
14 |
1 |
0 |
- |
Biogene amines: Histamine |
2 |
12 |
0 |
0 |
1 |
Visserijproducten |
Norovirus |
1 |
151 |
0 |
0 |
1 |
Groenten en afgeleide producten |
Salmonella |
2 |
11 |
6 |
1 |
1 |
Vlees en afgeleide producten van varken |
Ongekend |
317 |
1.016 |
6 |
0 |
0 |
- |
Totaal |
333 |
1.262 |
27 |
2 |
6 |
- |
Bron: Sciensano
Plaats van voorkomen CVTI’s

* Andere (5,7%), ambulant (1,8%), school/kinderdagverblijf (1,2%), kantine/bedrijrestaurant (0,6%), kermis/festival (0,6%), onbekend (0,6%), ziekenhuis/zorginstelling (0,3%), kamp/picknick (0,3%).
Het aantal CVTI’s wordt vermoedelijk onderschat. De reden hiervoor is het niet altijd mogelijk is om met zekerheid een verband te leggen tussen een CVTI en voedsel. Daarnaast speelt ook een gebrekkige en vaak laattijdige melding van uitbraken van CVTI’s een rol. Zeker wanneer slechts milde symptomen zich voordoen, worden voedseltoxi-infecties meestal niet gerapporteerd.
|