Voedseltoxi-infecties Afdrukbare versie | Laatst bijgewerkt op
03.06.2022
Voedseltoxi-infecties zijn een verzamelnaam voor infecties of intoxicaties die worden veroorzaakt door de consumptie van gecontamineerde voeding of water. Meestal zijn microbiologische contaminaties de oorzaak. We spreken van een collectieve voedseltoxi-infectie (CVTI) wanneer onder dezelfde omstandigheden twee of meer personen gelijkaardige symptomen vertonen waarbij er een (waarschijnlijk) oorzakelijk verband bestaat met eenzelfde voedselbron.
In 2021 werden er 547 CVTI’s gemeld: 2.070 personen waren betrokken, waarvan 78 gehospitaliseerd werden. Er waren geen overlijdens. De cijfers worden naar gewoonte ook jaarlijks gerapporteerd aan EFSA (European Food Safety Authority).
Aantal gemelde CVTI’s
In slechts 4 gevallen was er een sterke aanwijzing dat voeding aan de oorzaak lag van de uitbraak. De sterke aanwijzing is gebaseerd op analyse van resten van deze voeding of door het onderzoek van de zieke personen.
Pathogeen |
Aantal CVTI's |
Aantal
zieken |
Aantal
gehospitali-
seerd |
Aantal overlijdens |
Sterke evidentie van relatie zieke met voeding |
Betrokken voeding bij sterke evidentie |
Bacillus cereus |
4 |
20 |
0 |
0 |
0 |
- |
Staphylococcus coagulase + |
2 |
10 |
0 |
0 |
0 |
- |
Campylobacter |
6 |
33 |
3 |
0 |
0 |
- |
Clostridium perfringens |
2 |
10 |
0 |
0 |
0 |
- |
STEC |
5 |
33 |
30 |
0 |
0 |
- |
Norovirus |
5 |
125 |
0 |
0 |
- |
- |
Salmonella |
7 |
97 |
25 |
0 |
2 |
Gemengde voeding en meloen |
Yersinia enterocolitica |
1 |
26 |
3 |
0 |
0 |
- |
Co-infectie: norovirus en Bacillus cereus |
2 |
30 |
1 |
0 |
1 |
Gemengde voeding |
Vibrio cholereae |
1 |
3 |
1 |
0 |
1 |
Tijgergarnalen |
Ongekend |
512 |
1.683 |
15 |
0 |
0 |
- |
Totaal |
54 |
2.070 |
78 |
0 |
4 |
- |
Bron: Sciensano
Plaats van voorkomen CVTI’s
* Andere (2,4%), ambulant (2,8%), school/kinderdagverblijf (1,3%), kantine/bedrijfsrestaurant (0,7%), kamp/picknick (0,9%), boerderij (0,2%), residentieel verblijf (rustoord, internaat, gevangenis) (0,9%), onbekend (0,9%).
Het aantal CVTI’s wordt vermoedelijk onderschat. Dit komt omdat het niet altijd mogelijk is om met zekerheid een verband te leggen tussen een CVTI en voedsel. Daarnaast speelt ook een gebrekkige en vaak laattijdige melding van uitbraken van CVTI’s een rol. Zeker wanneer slechts milde symptomen zich voordoen, worden voedseltoxi-infecties meestal niet gerapporteerd.
|