www.favv.be     |   Activiteitenverslag 2023 HOME
FR   |   NL



Crisisoefening Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 13.05.2024

Het FAVV heeft in november 2023 de tabletop oefening « Microcon » georganiseerd. Deze crisisoefening had als doel om het functioneren van zijn strategisch comité na te gaan. Dat strategisch comité is de structuur die het Agentschap bij incidenten activeert op het niveau van zijn management. Hier worden de strategische en operationele beslissingen genomen die nodig zijn om het incident te beheren en alle betrokken diensten aan te sturen.

Het scenario van de oefening was opgebouwd rond een grootschalige uitbraak met een microbiolo-gische besmetting van de voedselketen. De bron van de uitbraak was een uit Noord-Afrika ingevoerde vracht karwijzaden die besmet was met een shigatoxine producerende bacterie E. Coli (STEC). De zaden werden gebruikt voor de productie van kiemgroenten. Consumenten werden ziek door het verorberen van de besmette kiemgroenten. Een honderdtal zieken moesten worden gehospitaliseerd en enkele pa-tiënten stierven. Omdat de besmette zaden ook terecht kwamen in vogelzaad, werden ook vogels en vogelhouders ziek.

De oefening werd gespeeld door alle leden van het strategisch comité en besloeg een volledige dag. Omdat een incident met een microbiologische besmetting van de voedselketen een goede en intense samenwerking vereist van alle gezondheidsdiensten in ons land, waren medewerkers van Sciensano, het Nationaal Referentiecentrum STEC en de Gezondheidsdiensten van de Gewesten uitgenodigd als waar-nemer.

Het strategisch comité werd beoordeeld op 5 belangrijke elementen:
  • het correct inschatten van de situatie;
  • de opbouw van de crisisorganisatie (intern en extern);
  • de samenwerking met de gezondheidsdiensten;
  • het initiëren van de nodige maatregelen, onderzoeken en analyses in de voedselketen;
  • de communicatie naar het grote publiek.

De oefening was voor alle betrokkenen een positief leermoment. Medewerkers van het FAVV die weinig ervaring hadden met het beheer van incidenten, kregen een goed zicht op hoe het strategisch comité in reële situaties werkt en in het bijzonder in een situatie waarin het beheer van de problematiek gedeeld wordt met de gezondheidsdiensten. De gelijktijdige aanwezigheid van het management en de experten van het FAVV enerzijds en van de experten van de gezondheidsdiensten anderzijds, bood een mooie ge-legenheid om elkaars bevoegdheden, werking en standpunten beter te leren kennen. En voor de waar-nemers van de gezondheidsdiensten was het bovendien een unieke gelegenheid om het beslissingspro-ces van het FAVV live mee te maken.

Het scenario was realistisch, maar toch uitdagend genoeg om ook de ervaren spelers aan het denken te zetten. Het maakte de spelers bewust dat het opsporen van de besmettingsbron, één van de kernop-drachten van het FAVV, een langdurige en moeilijke taak kan zijn, die een doordacht inzetten van de be-schikbare middelen vergt. Het maakte verder duidelijk dat het zwaartepunt van het beheer snel zou ver-schuiven naar overkoepelende structuren, waarin alle beslissingen op het vlak van strategie, activiteiten en communicatie gezamenlijk met de gezondheidsdiensten zouden worden genomen.

Het FAVV heeft uit de oefening een aantal aanbevelingen gedistilleerd die betrekking hebben op het be-heer van incidenten met een microbiologische besmetting en op het organiseren van simulatieoefenin-gen. Deze aanbevelingen worden zoveel mogelijk omgezet in verbeteracties. De oefening heeft ook dui-delijk gemaakt dat er nood is aan een algemeen federaal plan voor het beheer van dit type incident. Dat plan zou dan de gemeenschappelijke crisisstructuren en hun werking, de aanpak van de problematiek en de afspraken omtrent de algemene communicatie moeten duidelijk maken voor het FAVV en de ge-zondheidsdiensten.
   
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

ONZE SITES : - FAVV
- Wetenschappelijk Comité
- Foodweb
CONTACT :
- De woordvoerders
- Lokale controle-eenheden (LCE)
- Interne en externe laboratoria
- Het meldpunt voor de consument
- De ombudsdienst voor de operatoren


 
  Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen  |  Toegankelijkheidsverklaring  |  Ons cookiebeleid  |  Gebruiksvoorwaarden & disclaimer