Aanbeveling rabiëstitratie voor gezelschapsdieren uit Oekraïne
Als aanvulling op de nieuwsbrief “Gezelschapsdieren die met Oekraïense vluchtelingen België binnenkomen: het FAVV hanteert een soepele aanpak – belang van vaccinatie tegen hondsdolheid!” die op 14/03/2022 werd gepubliceerd, wenst het FAVV opheldering te verschaffen over de uitvoering van een titratie en vaccinatie tegen rabiës.
Ter herinnering, de regularisatie van de Oekraïense dieren moet als volgt worden uitgevoerd:
- Stap 1 identificatie: indien de dieren nog geen Europees paspoort hebben: de dieren identificeren met een microchip of de bestaande microchip aflezen en een Europees paspoort afgeven,
- Stap 2 vaccinatie: alle dieren die nog geen Europees paspoort hadden en alle dieren met een Europees paspoort maar zonder geldige rabiësvaccinatie, vaccineren. De vaccinatie moet in het Europees paspoort worden genoteerd. In het geval van jonge dieren of drachtige wijfjes zijn er vaccins op de Belgische markt (bv. Nobivac Rabiës) die kunnen worden toegediend. Bij dieren jonger dan 12 weken is echter een booster nodig. Volg de instructies in de samenvatting van de productkenmerken van het gebruikte vaccin. Indien u van oordeel bent dat het onmogelijk is het dier te vaccineren, gelieve het FAVV hiervan op de hoogte te brengen via het volgende e-mailadres: ccc@favv-afsca.be.
- Stap 3 afzondering en observatie gedurende 4 maanden: adviseer de eigenaars om het contact van hun gezelschapsdier met mensen en dieren buiten de familiekring te beperken en de gezondheid en het gedrag van hun gezelschapsdier gedurende vier maanden (of tot na een positief resultaat van de titratie) na de binnenkomst in Europa in het oog houden.
De gratis rabiëstitratie aangeboden door Sciensano, kan ervoor zorgen dat stap 3 kan worden overgeslagen. Het FAVV raadt u de volgende aanpak aan:
- De titratie moet altijd worden uitgevoerd voordat u het dier vaccineert.
- Indien het dier tussen 36 maanden en 3 maanden voor uw raadpleging gevaccineerd werd, is het nuttig om een titratie uit te voeren: indien de titratie een resultaat van > 0,5 IE/ml oplevert, is stap 3 niet nodig.
- Indien het dier meer dan 36 maanden (vaccinafhankelijk) geleden gevaccineerd werd, is de geldigheidsduur van het vaccin verlopen, afzondering is in deze situatie altijd aangeraden dus het is overbodig om een titratie uit te voeren.
- Indien het dier minder dan 3 maanden geleden gevaccineerd werd, is afzondering altijd aangeraden omdat de dieren op het moment van vaccinatie al besmet konden zijn met rabiës. Titratie is dus ook hier overbodig.
|