24/01/2024 Klik hier als de mail niet leesbaar is Version française
BLAUWTONG: WIJZIGING VAN DE VOORWAARDEN VOOR HANDELSVERKEER NAAR LUXEMBURG

Verkeer van Blauwtonggevoelige dieren naar andere lidstaten is enkel mogelijk volgens de voorwaarden voorzien in de gedelegeerde verordening (EU) 2020/689. Dit houdt in dat er vrij verkeer mogelijk is vanuit lidstaten die vrij zijn van Blauwtong (BTV). Dieren afkomstig van landen die niet vrij zijn van BTV moeten voldoen aan de algemene regels van de gedelegeerde verordening 2020/689 (bijlage V, deel II, hoofdstuk 2, afdeling 1 punt 2-3).

Op 9 oktober 2023 werd er een geval van BTV serotype 3 bevestigd in België. Aangezien er momenteel in de Europese Unie geen enkel vaccin geregistreerd is voor BTV3 en er geen operationele “tegen vector beschermde inrichtingen” zijn in België, kunnen de Belgische herkauwers niet aan de algemene regels voor verkeer van dieren (andere dan slachtdieren) naar andere lidstaten van deze verordening voldoen. De lidstaten kunnen wel toestemming verlenen om BTV-gevoelige dieren, die niet voldoen aan deze algemene regels, toch toe te laten op hun grondgebied onder vastgelegde specifieke versoepelingen. Op de website van de Europese Commissie kan u deze lidstaten en hun vastgelegde specifieke versoepelingen terugvinden. Op de website van het FAVV kan u ook een samenvattingstabel met de mogelijke uitvoervoorwaarden specifiek voor België terugvinden.

Het Groot Hertogdom Luxemburg heeft zijn voorwaarden versoepeld en laat sinds 15 januari 2024 terug runderen, schapen, geiten en gehouden kameelachtigen toe onder de volgende voorwaarden:
  • De dieren zijn vóór hun verzending gedurende een periode van ten minste 14 dagen met een insecticide behandeld tegen aanvallen door de vector (Culicoïden)
EN
  • De dieren zijn ten minste 14 dagen na het begin van de behandeling tegen vectoren aan een PCR-test voor BTV3 onderworpen met gunstig resultaat.

Deze versoepeling is onafhankelijk van de leeftijd van de dieren.


Directie “Dierengezondheid en Veiligheid van de Dierlijke Producten”
DG Controlebeleid – FAVV.