Blauwtong: stand van zaken
De voorbije dagen werden in België de eerste gevallen van Blauwtong serotype 3 (BTV3) van het seizoen 2024 bevestigd door het nationaal referentielaboratorium Sciensano. Het gaat zowel om schapen als runderen in de provincies Vlaams-Brabant, Limburg en Luik. De dieren werden getest met het oog op export of in het kader van een klinische verdenking. Op de website van Sciensano kan u een kaart van België terugvinden met alle uitbraken van Blauwtong sinds België de vrije status verloren heeft (oktober 2023). In Nederland en Duitsland zijn er dit jaar al tientallen gevallen bevestigd [meer informatie Nederland] [meer informatie Duitsland].
Ook in het tweede semester van 2024 wordt er in ons land een golf van besmettingen verwacht. Uit analyses van 2023 in Nederland werd duidelijk dat 50% tot 75% van de zieke schapen stierf. Het FAVV roept dan ook op om zoveel mogelijk schapen en runderen te beschermen door middel van vaccinatie. Er zijn momenteel 3 vaccins tegen BTV3 ter beschikking. Deze vaccins verminderen de viremie en beschermen tegen sterfte, maar geven geen volledige bescherming tegen alle klinische symptomen. Het is bijgevolg mogelijk dat gevaccineerde dieren nog klinische symptomen vertonen. Hierdoor en omwille van een gebrek aan gegevens over de vaccins, kunnen er momenteel op basis van de vaccinatie geen runderen of schapen gecertificeerd worden voor verkeer naar andere lidstaten. De certificering op basis van de uitzonderingen die door de lidstaten zijn toegestaan blijft wel mogelijk.
Het is in deze periode van uiterst belang om waakzaam te blijven voor Blauwtong. Blauwtong is een aangifteplichtige ziekte. Bij een verdenking is het noodzakelijk om de dierenarts te contacteren en stalen te laten nemen voor onderzoek op het Blauwtongvirus [procedure 1814219]. De analysekosten worden betaald door het FAVV. Op de website van het FAVV vindt u een fiche met de meest belangrijke informatie (klinische symptomen,..).
|