|
|
Ten dienste van |
Ten dienste van |
Internationale |
Inspecties | gezondheid, CVTI |
Monsternemingen en analyses |
Controles bij invoer |
Fraudebestrijding | Barometers |
Allergenen Afdrukbare versie | Laatst bijgewerkt op
25.04.2018 De wetgeving inzake etikettering bepaalt dat het gebruik van 14 allergenen (glutenbevattende granen, schaaldieren, eieren, vis, pinda, soja, melk, bepaalde noten, selderij, mosterd, sesamzaad, lupine, schaaldieren en afgeleide producten en sulfiet boven 10 mg/ kg of /l) in de ingrediënten duidelijk moet vermeld worden op het etiket. Naast de controles op de etikettering van levensmiddelen voert het FAVV ook analyses uit op de aanwezigheid van allergenen niet vermeld op het etiket.
Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten
Non-conformiteiten
Allergeneninformatie voor niet- voorverpakte levensmiddelen Verordening (EU) Nr. 1169/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten stelt dat het ook voor niet- voorverpakte levensmiddelen vanaf 13/12/2014 verplicht is de allergeneninformatie te kunnen geven. In het koninklijk besluit van 17 juli 2014 tot vaststellinsg van de bepalingen inzake de mededeling van bepaalde stoffen en producten die allergieën of intoleranties veroorzaken voor niet-voorverpakte levensmiddelen, wordt duidelijk beschreven hoe deze overdracht van allergeneninformatie kan gebeuren en onder welke voorwaarden. Het gaat hier om alle niet- voorverpakte levensmiddelen die rechtstreeks aangeboden worden aan de eindconsument bijvoorbeeld in supermarkten, slagerijen, bakkerijen, kruidenierszaken, restaurants, grootkeukens, kinderdagverblijven, bij traiteurs, … De allergeneninformatie kan ofwel schriftelijk ofwel mondeling overgedragen worden.
Meer informatie hierover kan teruggevonden worden op: |
|