|
|
Ten dienste van |
Ten dienste van |
Internationale |
Controles | Voedseltoxi- infecties |
gezondheid |
Fraude- bestrijding |
Barometers |
Controles Afdrukbare versie | Laatst bijgewerkt op
07.06.2022
Elk bedrijf actief in de voedselketen moet bij het FAVV gekend zijn en wordt systematisch en volgens een vooraf bepaalde frequentie (PDF) door het Agentschap gecontroleerd. Als een controleur zich naar een bedrijf begeeft voor een inspectie, een monstername of een specifieke onderzoeksopdracht dan voert hij een missie uit. Tijdens een inspectie wordt een controle van de activiteiten van een onderneming uitgevoerd. Er wordt gebruik gemaakt van een of meerdere checklist(en) om op een objectieve manier alle te controleren punten te evalueren. Aan elk te controleren punt wordt een bepaalde weging gegeven. Deze checklists zijn vrij in te kijken op de website van het Agentschap. Tijdens een controle kunnen ook monsters genomen worden die voor analyses naar een laboratorium worden gestuurd. Het gebeurt ook dat een controleur naar een bedrijf gaat met een specifieke onderzoeksopdracht, bijvoorbeeld omwille van een Europese waarschuwing, een collectieve voedseltoxi-infectie, een incident in de voedselketen, een onregelmatigheid bij de import of export van een product of na een klacht van een consument. Het eindresultaat kan ofwel conform (gunstig, met of zonder opmerkingen) zijn, tot tevredenheid van iedereen, of niet conform (ongunstig). In dit laatste geval moeten er maatregelen getroffen worden. Die kunnen gaan van een waarschuwing tot een PV, een inbeslagname van een product, een tijdelijke sluiting wanneer de situatie dit vereist en de gezondheid van de consumenten in het gedrang komt en bij zeer hardleerse ondernemingen kan zelfs een intrekking van erkenning of toelating overwogen worden. Na elk minder goed resultaat volgt er steeds een betalende hercontrole en dit tot alles in orde is. Globale controleresultaten
In 2021 heeft de COVID-19-pandemie nog steeds een impact gehad op onze dagelijkse werking als controledienst. Deze impact hebben we echter weten te minimaliseren. Door verder te blijven werken met vereenvoudigde checklists die in 2020 werden ontwikkeld tijdens het eerste jaar van de COVID-19-pandemie en die de meeste essentiële punten inzake infrastructuur, inrichting en hygiëne bevat, kon het FAVV de duurtijd van de controlebezoeken beperken maar toch een maximale aanwezigheid op terrein behouden en maximaal blijven waken over de voedselveiligheid. Deze aangepaste checklists werden voornamelijk gebruikt in de distributiesector. Daarnaast werd vanaf half 2021 ook de nieuwe controlemethodologie verder uitgerold waarbij gestart werd in de distributiesector en die als doel heeft om de werking van het FAVV verder te optimaliseren. Al deze aanpassingen in de werkwijze hebben ermee toe geleid dat het FAVV in 2021 zelfs meer controlebezoeken kon uitvoeren dan de laatste jaren. Dit alles gebeurde zonder dat de veiligheid van de werknemers in de bezochte bedrijven maar ook de veiligheid van de eigen werknemers in het gedrang kwam, gezien we ondertussen heel wat meer kennis hadden over het coronavirus en onze medewerkers over gepaste beschermingsmiddelen beschikten. Tijdens een missie kunnen meerdere types controles gerealiseerd worden: inspecties, monsternemingen en andere. Het totaal is dus minder hoog dan de som van de verschillende lijnen in de tabel. Maatregelen
Resultaten van de inspecties (met checklists)
Resultaten van de checklists: alle sectoren
Bij het berekenen van het totaalpercentage wordt er geen rekening gehouden met de scope ‘fytosanitaire controle’. *1 Basisscope: dit heeft betrekking op zowel de basisscope fase 1 (van toepassing in alle sectoren) als de basisscope fase 2 (in 2021 enkel van toepassing in de sector distributie). *2 Thematische scopes: dit zijn 4 nieuwe scopes in de distributiesector waarmee gewerkt werd vanf 1 juli 2021 in alle activiteiten van deze sector, met uitzondering van de horeca. Voor de horeca werd gewerkt met deze scopes vanaf 1 september 2021 Gevalideerde autocontrole, bewezen Belgische doeltreffendheid Autocontrole is het geheel van maatregelen die door de bedrijven zelf worden genomen om ervoor te zorgen dat hun producten:
En dit in alle stadia van de productie, verwerking en distributie. Sinds 2005 moeten alle bedrijven actief in de voedselketen in hun inrichting een autocontrolesysteem implementeren om te waken over de voedselveiligheid van hun producten en dus aan de consumenten een betere bescherming te bieden. Om de bedrijven te helpen aan deze verplichting te voldoen, worden door de beroepsorganisaties autocontrolegidsen opgesteld, die door het FAVV gevalideerd worden. Bedrijven die hun autocontrolesysteem hebben laten valideren, genieten van een verlaging van de inspectiefrequentie door het FAVV en van een lagere jaarlijkse heffing. De validatie heeft een beperkte geldigheid en kan telkens vernieuwd worden. Zowel de initiële validatie alsook de hervalidaties gebeuren aan de hand van audits. De audits zijn gebaseerd op de goedgekeurde autocontrolegidsen en worden uitgevoerd aan de hand van checklists die door het FAVV zijn opgesteld in overleg met de vertegenwoordigers van de betrokken beroepsverenigingen. Voor enkele activiteiten die nog niet door een gids gedekt zijn (er is een gids beschikbaar voor meer dan 99% van de bedrijven) heeft het FAVV specifieke instrumenten uitgewerkt om de bedrijven te helpen. Eind 2021 beschikten 25.429 inrichtingen over een gevalideerd autocontrolesysteem voor al hun activiteiten. Een vergelijking met de cijfers van 2019 en eerder is niet mogelijk door de gewijzigde aanpak in indeling van de activiteiten en bedrijven vanaf 2020. De cijfers van 2021 zijn gelijklopend met de cijfers van 2020. Door de situatie met Covid-19 hebben verschillende bedrijven mogelijk hun audit uitgesteld. De resultaten van de inspectiemissies zijn beduidend beter in bedrijven die beschikken over een gevalideerd autocontrolesysteem (ACS). |
|