|
|
Ten dienste van |
Ten dienste van |
Internationale |
Controles | Voedseltoxi- infecties |
gezondheid |
Fraude- bestrijding |
Barometers |
|
Voedseltoxi-infecties Afdrukbare versie | Laatst bijgewerkt op
08.06.2023 Voedseltoxi-infecties zijn een verzamelnaam voor infecties of intoxicaties die worden veroorzaakt door de consumptie van gecontamineerde voeding of water. Meestal zijn microbiologische contaminaties de oorzaak. We spreken van een collectieve voedseltoxi-infectie (CVTI) wanneer onder dezelfde omstandigheden twee of meer personen gelijkaardige symptomen vertonen waarbij er een (waarschijnlijk) oorzakelijk verband bestaat met eenzelfde voedselbron. In 2022 werden er 830 CVTI’s gemeld: 4.247 personen waren betrokken, waarvan er 125 gehospitaliseerd werden. Er waren 2 overlijdens. Het verhoogde aantal meldingen is wellicht voor een deel te wijten aan het hernemen van de activiteiten van de horeca na de vele lockdowns wegens COVID-19. De verschillende incidenten in 2022, zoals de Salmonella besmetting bij Ferrero, hebben misschien ook consumenten bewuster gemaakt en hen aangezet tot het melden van ziekte. De cijfers worden naar jaarlijkse gewoonte ook gerapporteerd aan EFSA (European Food Safety Authority). Aantal gemelde CVTI’s In 12 gevallen was er een sterke aanwijzing dat voeding aan de oorzaak lag van de uitbraak. De sterke aanwijzing is gebaseerd op analyse van resten van deze voeding en door het onderzoeken van de zieke personen.
Plaats van voorkomen CVTI’s * Andere (1,4%): kantine/bedrijfsrestaurant (0,4%), festival (0,4%), ziekenhuis (0,1%), andere (0,6%). Het aantal CVTI’s wordt vermoedelijk onderschat. De reden hiervoor is dat het niet altijd mogelijk is om met zekerheid een verband te leggen tussen een CVTI en voedsel. Daarnaast speelt ook een gebrekkige en vaak laattijdige melding van uitbraken van CVTI’s een rol. Zeker wanneer slechts milde symptomen zich voordoen, worden voedseltoxi-infecties meestal niet gerapporteerd. |
|