www.favv.be     |   Activiteitenverslag 2023 HOME
FR   |   NL



Voedseltoxi-infecties Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 16.07.2024

Voedseltoxi-infecties zijn een verzamelnaam voor infecties of intoxicaties die worden veroorzaakt door de consumptie van gecontamineerde voeding of water. Meestal zijn microbiologische contaminaties de oorzaak. We spreken van een collectieve voedseltoxi-infectie (CVTI) wanneer onder dezelfde omstandigheden twee of meer personen gelijkaardige symptomen vertonen waarbij er een (waarschijnlijk) oorzakelijk verband bestaat met eenzelfde voedselbron.

In 2023 werden er 722 CVTI’s gemeld: 3.194 personen waren betrokken, waarvan er 76 gehospitaliseerd werden. Er was 1 overlijden. Het aantal meldingen in 2023 was lager dan het recordaantal in 2022 (onder meer te wijten door de terugkeer naar de horeca na de coronapandemie), maar ligt hoger dan vóór de coronapandemie. Consumenten worden bewuster en vinden makkelijker de weg naar het FAVV om een melding te doen.

De cijfers worden naar jaarlijkse gewoonte ook gerapporteerd aan EFSA (European Food Safety Authority).


Aantal gemelde CVTI’s



In 6 gevallen was er een sterke aanwijzing dat voeding de oorzaak was van de uitbraak: in de voeding en in humane stalen werden dezelfde bacteriën, virussen of toxines gevonden die de uitbraak veroorzaakten. Voor de andere gevallen kon de relatie tussen voeding en de zieke(n) op basis van analyses niet worden gelegd.


Pathogeen Aantal CVTI's Aantal
zieken
Aantal
gehospitali-
seerd
Aantal overlijdens Sterke evidentie van relatie zieke met voeding Betrokken voeding bij sterke evidentie
Bacillus cereus 7 60 0 0 2 gemengde voeding (1), couscous (1)
Staphylococcus coagulase + 1 2 0 0 0 -
Campylobacter 4 10 1 0 0 -
Clostridium perfringens 2 53 0 0 0 -
STEC 14 48 2 0 1 Gefermenteerde rauwe melk
Listeria monocytogenes 3 17 12 1 0 -
Virussen (o.a. Norovirus) 15 478 1 0 3 Oesters (2), buffet maaltijd (1)
Salmonella 7 38 4 0 0 -
Shigella 2 26 6 0 0 -
Parasieten 3 17 0 0 0 -
Histamine 2 4 2 0 0 -
Ongekend 662 2.441 48 0 0 -
Totaal 722 3.194 76 1 6 -
Bron: Sciensano


Plaats van voorkomen CVTI’s



Het aantal CVTI’s wordt vermoedelijk onderschat. De reden hiervoor is dat het niet altijd mogelijk is om met zekerheid een verband te leggen tussen een CVTI en voedsel. Daarnaast speelt ook een gebrekkige en vaak laattijdige melding van uitbraken van CVTI’s een rol. Zeker wanneer slechts milde symptomen zich voordoen, worden voedseltoxi-infecties meestal niet gemeld.
   
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

ONZE SITES : - FAVV
- Wetenschappelijk Comité
- Foodweb
CONTACT :
- De woordvoerders
- Lokale controle-eenheden (LCE)
- Interne en externe laboratoria
- Het meldpunt voor de consument
- De ombudsdienst voor de operatoren


 
  Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen  |  Toegankelijkheidsverklaring  |  Ons cookiebeleid  |  Gebruiksvoorwaarden & disclaimer