11/09/2023 Klik hier als de mail niet leesbaar is Version française
NEWSLETTER voor de dierenartsen
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen - FAVV
BLAUWTONG BIJ SCHAPEN IN NEDERLAND

Op 3 en 4 september ontving de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meerdere meldingen van verdenkingen van blauwtong (BTV). De meldingen werden gedaan door dierenartsen en betroffen schapenbedrijven in de provincies Noord-Holland en Utrecht. Op 5 september kon BTV aangetoond worden op vier verschillende locaties. Het betreft BTV serotype 3. Sindsdien zijn er al een reeks nieuwe verdenkingen gemeld. De EU-vrije status die Nederland sinds 2012 had voor BTV komt te vervallen.

België is sinds juni 2023 vrij van BTV. Dit betekent dat dieren vanuit België naar alle andere lidstaten kunnen verzonden worden zonder bijkomende voorwaarden in verband met BTV.

Dieren afkomstig van lidstaten die niet vrij zijn van BTV moeten voldoen aan de algemene regels voorzien in de Europese verordening 2020/689. Aangezien de vrije status van Nederland vervalt, zal Nederland vanaf nu dus moeten voldoen aan deze algemene regels. In de praktijk betekent dit meestal vaccinatie en een wachttijd van 60 dagen. Voor slachtdieren afkomstig uit gebieden die niet BTV-vrij zijn worden drie voorwaarden gesteld:
  • er is 30 dagen lang geen geval van BTV gemeld in het bedrijf van herkomst;
  • de dieren worden rechtstreeks uit de lidstaat vervoerd naar het slachthuis;
  • de exploitant van het bedrijf van herkomst moet het slachthuis 48 uur tevoren inlichten over de komst van de dieren.

Lidstaten kunnen echter wel toestemming verlenen om BTV-gevoelige dieren, die niet voldoen aan deze algemene regels, toch toe te laten op hun grondgebied onder vastgelegde specifieke versoepelingen. België hanteert 2 versoepelingen die van toepassing zijn op alle BT-gevoelige diersoorten:
  1. De dieren zijn vóór hun verzending gedurende een periode van ten minste 14 dagen met een insecticide behandeld tegen aanvallen door de vector (Culicoïden);
    En
    zijn ten minste 14 dagen na het begin van de behandeling tegen vectoren aan een PCR-test voor alle blauwtongserotypes (1-24) die gedurende de voorafgaande 2 jaar in de lidstaat of zone van oorsprong zijn gemeld, onderworpen met gunstig resultaat (het poolen van de volbloedstalen (1/3) voor het uitvoeren van de test is hierbij toegelaten).
  2. De dieren moeten gevaccineerd zijn tegen alle serotypes (1-24) die gedurende de voorafgaande 2 jaar in de lidstaat of zone van oorsprong zijn gemeld. Een dier wordt als gevaccineerd beschouwd wanneer er meer dan 30 dagen na de primovaccinatie-injectie (als het gebruikte vaccin een enkele dosis vereist) of meer dan 10 dagen na de tweede primovaccinatie-injectie (als het gebruikte vaccin 2 doses vereist) en minder dan 1 jaar is verstreken sedert de laatste injectie van de primo- of herhalingsvaccinatie.”
    Deze versoepeling geldt enkel voor dieren ouder dan 70 dagen.

Ook Nederland zal, zoals elke lidstaat, gebruik kunnen maken van deze twee versoepelingen.

Ondanks dat België in juni 2023 zijn vrije status heeft herwonnen blijft het belangrijk om waakzaam te blijven voor BTV. Bij een verdenking van BTV is het noodzakelijk om de Lokale Controle Eenheid van het FAVV te contacteren en stalen te nemen voor onderzoek op BTV [procedure E302]. De analysekosten worden betaald door het FAVV. Op onze website vindt u een fiche met de meest belangrijke informatie (klinische symptomen,..) over BTV.

Directie “Dierengezondheid en Veiligheid van de Dierlijke Producten”
DG Controlebeleid – FAVV
  Facebook Twitter LinkedIn www.favv.be