Blauwtong: belang van vaccinatie
De voorbije weken heeft het blauwtongvirus serotype 3 (BTV3) zich exponentieel verder verspreid in zowel België, Nederland als Duitsland. Ook in het Groot Hertogdom Luxemburg, Frankrijk en Denemarken zijn haarden vastgesteld. In België zijn ondertussen haarden vastgesteld over heel het land [kaart].
In Nederland werd het klinisch beeld in geïnfecteerde schapen- en melkveebedrijven waar werd gevaccineerd vergeleken met het klinisch beeld op bedrijven die besmet raakten in 2023. Tijdens de epidemie in 2023 was er nog geen vaccin beschikbaar tegen BTV3 en overleefde ongeveer 25 procent van de schapen een infectie, een kleine minderheid herstelde goed na gemiddeld 19 dagen ziekte. De sterftepercentages op de onderzochte schapenbedrijven liggen tot nu toe aanzienlijk lager. Het beeld op de melkveebedrijven is gelijkaardig. De klinische symptomen zijn milder dan in 2023 en er zijn vooralsnog weinig ernstig zieke dieren waargenomen. Tijdens de epidemie in 2023 waren de runderen gemiddeld 22 dagen ziek. Op de bezochte rundveebedrijven in 2024 knappen de dieren relatief snel weer op, maar het onderzoeksteam in Nederland stelt ook vast dat er steeds weer nieuwe dieren besmet geraken. Meer informatie kan je hier terugvinden.
Het FAVV roept dan ook nogmaals op om zoveel mogelijk schapen en runderen te beschermen door middel van vaccinatie. Er zijn momenteel 3 vaccins tegen BTV3 ter beschikking [meer informatie]. Deze vaccins verminderen de viremie en de sterfte bij schapen, maar ze geven geen volledige bescherming tegen alle klinische symptomen. Voor runderen is momenteel maar voor 1 vaccin vermindering van de viremie aangetoond. Vergeet niet dat wanneer het dier al besmet is voor de vaccinatie of als de infectie optreedt voordat de vaccinatie de immuniteit volledig heeft gestimuleerd, er geen impact van de vaccinatie kan verwacht worden. Aangezien het BTV in België ondertussen wijd verspreid is en het virus efficiënt wordt overgedragen door naalden, is het belangrijk dat er bij vaccinatie voor elk dier een aparte naald wordt gebruikt.
Er kunnen momenteel op basis van de vaccinatie geen runderen of schapen gecertificeerd worden voor verkeer naar andere lidstaten. De certificering op basis van de uitzonderingen die door de lidstaten zijn toegestaan blijft wel mogelijk.
Het is in deze periode van uiterst belang om waakzaam te blijven voor Blauwtong. Blauwtong is een aangifteplichtige ziekte. Bij een verdenking is het noodzakelijk om de dierenarts te contacteren en stalen te laten nemen bij maximum 3 verdachte dieren voor onderzoek op het Blauwtongvirus [procedure 1814219]. De analysekosten worden betaald door het FAVV. Op de website van het FAVV vindt u een fiche met de meest belangrijke informatie (klinische symptomen,..).
Ongewenste effecten, waaronder gebrek aan werkzaamheid kunnen gemeld worden aan FAGG via www.eenbijwerkingmelden-dieren.be. |