Herinnering aan de erkende dierenartsen van de wettelijke verplichting om vaccinaties tegen bepaalde ziekten in SANITEL te registreren via VEEPORTAAL of CERISE/BIGAME
De registratie van de vaccinaties tegen bepaalde ziekten werd verplicht gesteld om een aantal redenen:
- Om te kunnen beoordelen of een ziekteverwekker circuleert in een dierenpopulatie wordt gekeken naar niet-gevaccineerde dieren. We moeten de monsternames dus kunnen toespitsen op deze dieren (bijvoorbeeld: BTV 8).
- In geval van opkomende ziekten, zal het aantal in Sanitel geregistreerde vaccinaties worden gebruikt om een realistisch aantal dosissen van een vaccin te bestellen.
- In bepaalde gevallen is vaccinatie verboden, behalve bij een uitbraak. De gevaccineerde dieren moeten snel kunnen worden geïdentificeerd zonder gebruik te hoeven maken van monsternames.
- Wanneer de vaccinatie wordt afgebouwd met het oog op het verkrijgen van een ziektevrije status (bijvoorbeeld voor IBR), leidt het niet registreren van vaccinaties tot extra analysekosten en tijdsverlies om aan te tonen dat de dieren wel degelijk gevaccineerd en niet besmet zijn.
- Bepaalde vaccinaties zijn verplicht in België en verboden in andere Lidstaten (bijvoorbeeld: de vaccinatie tegen zoönotische Salmonella voor bepaalde categorieën pluimvee).
De ziekten waarvoor de registratie van de vaccinatie in Sanitel via VEEPORTAAL of CERISE/BIGAME wettelijk verplicht is, zijn:
- Infectieuze boviene rhinotracheïtis (IBR)
- Koninklijk besluit van 18 april 2024 betreffende de bestrijding van infectieuze boviene rhinotracheïtis
- Blauwtong (BTV: alle serotypes)
- Ministerieel besluit van 9 maart 2018 betreffende de vaccinatie tegen blauwtong
- Zoönotische Salmonella
- Koninklijk besluit van 21 september 2020 betreffende de bestrijding van zoönotische Salmonella bij pluimvee
- Q-koorts
- Ministerieel besluit van 11 mei 2011 houdende maatregelen ter bestrijding van Coxiella burnetii bij schapen en geiten en houdende wijziging van lijst II van bijlage I van het Koninklijk besluit van 22 mei 2005 houdende maatregelen voor de bewaking en de bescherming tegen bepaalde zoönoses en zoönoseverwekkers
- Epizoötische hemorragische ziekte (EHD: alle serotypes)
- Ministerieel besluit van 29 augustus 2024 houdende noodmaatregelen tegen de introductie van epizoötische hemorragische ziekte en gewijzigd door het MB van 21/11/2024
Helaas merken we dat die registratie niet altijd systematisch wordt uitgevoerd voor alle beslagen waarin tegen een van deze ziekten wordt gevaccineerd. Ter herinnering: de dierenarts moet deze vaccinaties registreren. Bij bedrijfsbegeleiding zal de veehouder aan zijn dierenarts vragen om het vaccinatieverslag naar de vereniging ARSIA of DGZ door te sturen, waarbij wordt aangegeven dat de operator de vaccinatie heeft uitgevoerd.
Het FAVV heeft vastgesteld dat vanwege technische redenen in verband met de configuratie van de facturatiesoftware, bepaalde vaccinaties die de dierenartsen ingeven, niet verschijnen in Sanitel. Wanneer een dierenarts vaststelt dat de vaccinaties die hij of zij heeft ingegeven, niet zijn opgenomen in Sanitel (via VEEPORTAAL of CERISE/BIGAME), dan moet hij of zij de helpdesk van de vereniging (DGZ helpdesk@dgz.be of ARSIA helpdesk@arsia.be) contacteren om te weten welke stappen moeten worden ondernomen opdat de ingevoerde gegevens wel in Sanitel zouden verschijnen. De verenigingen (DGZ en ARSIA) blijven er immers verantwoordelijk voor om aan de dierenartsen een tool voor de registratie van gegevens in Sanitel ter beschikking te stellen.
De dierenartsen in kwestie krijgen in 2024 nog de tijd om zich ervan te vergewissen dat de vaccinaties die ze ingeven wel degelijk in Sanitel staan. Het FAVV zal vanaf begin 2025 controles plannen op de registratie van deze vaccinaties. |